Black to Binchotan

Gitte Nijgaard

Het begon met een liedje van Tom Waits, ‘She is a diamond that wants to stay coal’.
Aangezien houtskool in dezelfde koolstofgroep zit als diamanten, C6, alleen met een andere moleculaire structuur, besloot Gitte Nygaard de evolutie een handje te helpen en haar eigen stenen (diamanten) te maken van houtskool.
Haar idee was om de diamanten letterlijk te vervangen door Binchotan, een speciaal type houtskool dat volgens een oude en duurzame traditie wordt geproduceerd in Japan en Korea en een reinigende werking heeft.

Het ontwerpen van sieraden is sterk verbonden met de mijnbouw, die vaak ecologische en humanitaire schade veroorzaakt. En hoewel juweliers op kleine schaal werken, vindt Nygaard dat ze (en ook de ontwerpers) prangende zaken als klimaatverandering, uitputting van natuurlijke hulpbronnen en arbeidsomstandigheden niet mogen negeren. Daarom ging ze op zoek naar alternatieve materialen. In haar nieuwe collectie van Binchotan verlengt zij de levensduur van de houtskool. Het volledig biologische afbreekbare Binchotan wordt aan het einde van een functionele levensloop als reinigend materiaal niet weggegooid, maar begint een nieuw leven als sieraad.

www.gittenygaard.com