Algemeen

De New Material Award is een tweejaarlijkse prijs. De volgende editie is in 2018. Aankondiging hiervan is in december 2017 of januari 2018.

De New Material Award introduceert de ontwerpen van de toekomst. De tweejaarlijkse prijs daagt beeldend kunstenaars, vormgevers, modeontwerpers en architecten uit om nieuwe materialen en innovatieve technieken toe te passen. De ontwerpen die zo ontstaan zullen bijdragen aan een betere en duurzame samenleving. De New Material Award gelooft in de innovatieve kracht van creativiteit binnen diverse design- en kunstdisciplines op het gebied van duurzaamheid, materiaalontwikkeling en -toepassing.

Er zijn twee prijzen: de New Material Award ten bedrage van € 15.000 voor een eindontwerp en de New Material Fellow voor een uitgewerkt idee waaraan een onderzoeksvraag is gekoppeld.

Ga voor het aanmeldformulier naar Deelnemen. (De nieuwe editie is in 2018.)

Dit jaar nomineerde een commissie van deskundigen uit alle inzendingen achttien ontwerpen, die van 22 tot en met 30 oktober 2016 tentoongesteld werden tijdens Dutch Design Week 2016 in Eindhoven. Tijdens de opening op 22 oktober 2016 maakte de jury de twee winnaars bekend. Locatie: de Kazerne, Paradijslaan 2 – 8, Eindhoven.

Nieuw aan deze editie was dat een presentatie van de New Material Award in april 2017 ook tijdens de internationale designweek van Milaan te zien was.

Toelichting bij het gebruik van deze website
Elk materiaal heeft een aantal specifieke kenmerken, zoals hardheid, transparantie, gewicht enzovoort. Aan elk ontwerp zijn zes kenmerken toegewezen, die in het logo in horizontale en verticale lagen tot uiting komen. Zo genereert de website voor elk ontwerp een uniek logo.

Voor een legenda van de kenmerken klik hier.

De website bevat een archief van alle genomineerde en winnende ontwerpen uit de periode 2009 – 2014. De linkerkolom bestaat uit filters waarmee gezocht kan worden op jaartal en/of kenmerk. Zo kunnen bijvoorbeeld alle 3D ontwerpen van bepaalde jaren makkelijk gevonden worden.

Partners
De New Material Award is een samenwerking tussen Stichting DOEN, Fonds Kwadraat en Het Nieuwe Instituut. Zij zien voor kunstenaars, ontwerpers en architecten een belangrijke rol weggelegd om nieuwe ontwikkelingen in de samenleving in gang te zetten en een antwoord te geven op actuele en urgente vraagstukken.

 

logo-strook-2016